השתלת שיער dhi ללא גילוח
תוכן עניינים
מחשבון זקיקים
תמונה של דוקטור קיניאס
דוקטור קיניאס

דוקטור קיניאס דוזומז מומחה לכירורגיה לשיקום שייר בשיטת Choi DHI

קולגן

על אף השימוש הרחב במוצרי ותוספי קולגן, רוב האנשים לא יודעים בדיוק את תפקידו של הקולגן בגופנו. בכתבה שלפניכם נעמיק יותר אודות הקולגן וכיצד הוא מסייע לנו.

מהו בעצם הקולגן?

הקולגן הינו סוג של חלבון מבני השופע בבעל חיים. כ-28 סוגים מוכרים של קולגן קיימים כיום, כשקולגן מסוג I מהווה את כ-90% מהקולגן הנמצא בגוף האדם. הקולגן מורכב בעיקר מחומצות אמינו גליצין, פרולין והידרוקסיפרולין. חומצות אמינו אלו יוצרות שלושה גדילים, כשגדילים אלו מרכיבים את מבנה הסליל המשולש שאופייני לקולגן.

את הקולגן נמצא ברקמות חיבור, בעור, גידים, עצמות וסחוסים. תפקידו לספק תמיכה מבנית לרקמות ולמלא תפקידים משמעותיים בתהליכים תאיים, בין אם מדובר על תיקון רקמות, כתגובה חיסונית לאיומים, תקשורת בין התאים והגירה תאית.

הפיברובלסטים, שהם תאי רקמת החיבור, שומרים על הקולגן. עם הגיל הקולגן הופך מקוטע, תפקוד הפיברובלסטים נפגע ובכך גם ייצור הקולגן מואט. שינויים אלו, יחד עם אובדן של חלבון מבני הנקרא אלסטין, מוביל לסימני הזדקנות מוכרים, בדמות קמטים ורפיון של העור.

שימוש בקולגן

הגוף, כאמור, מייצר קולגן באופן טבעי כשאותו ניתן גם לצרוך ממקורות תזונתיים, דוגמת עור של עוף ודגים וגם באמצעות תוספי קולגן. מוצרים נוספים כוללים גם קרמים לעור הפנים המיועדים לטפל בסימני הזדקנות, דוגמת קמטים, אובדן של לחות ואף כנגד כאבים בפרקים.

את הקולגן ניתן להוסיף כאבקה למשקאות חמים וקרים ולמתכונים מסוימים. שימוש בחומרים מבוססי קולגן נעשה גם בתחום הרפואי והוא מסייע לטיפול בפצעים, כוויות וכיבים סוכרתיים.

חברות קוסמטיקה עושות שימוש בקולגן במוצרים, דוגמת קרם לחות וסרום וזאת למול תכונות הזנת הלחות הקיימים בו.

מה גורם לאיבוד קולגן?

ככל שאנו מתבגרים ייצור הקולגן יורד. הקולגן הופך מקוטע והוא מופץ באופן רופף יותר. שינויים אלו בקולגן מביאים לסימני הזדקנות אופייניים, כשאלו גם כוללים הפחתה בחוזק העצמות.

קיימים גורמים נוספים באורח החיים והתזונה אשר עלולים להאיץ את איבוד הקולגן ופגיעה באיכותו. בין היתר, עישון פוגע בקולגן. זאת לצד שתייה מרובה של משקאות חריפים ותזונה עשירה בתוספות סוכר ומזונות מעובדים בתהליך המוכר בשם Glycation. תהליך המפחית את מחזור הקולגן ומפריע לו ליצור אינטראקציה עם תאים וחלבונים הסובבים אותו.

גם חשיפה רחבה לשמש פוגעת בייצור הקולגן בגופנו. על כן, השימוש בקרם הגנה והימנעות מחשיפה רחבה לשמש מסייעת, בעצם, למנוע הזדקנות מוקדמת של העור שלנו.

באילו מזונות נמצא קולגן?

אכילת בשר תאפשר לנו ליהנות מקולגן ובמיוחד כשמדובר בחלקי עור ומפרקים. לצד בשר, ניתן ליהנות מקולגן הנמצא בסוגים שונים של פירות ים, שעועית, ביצים, פירות הדר, פלפלים, פירות יער ועשבים ירוקים שונים.

תמיכה בבריאות העור

ידוע כי לקולגן יכולת תמיכה בבריאות העור וזאת בהתבסס על מחקרים רבים שנערכו בנושא, בין אם מדובר על שיפור לחות וגמישות העור.

נטילה של קולגן שעבר תהליך של הידרוליזה (תהליך כימי בו מולקולה נחלקת לשני יונים כשהיא מגיבה עם מולקולת מים) הינו סוג של קולגן הנמצא בתוספי מזון. מחקר מ-2019 מצא כי תהליך ההידרוליזה מפרק את החלבון לחתיכות קטנות יותר, מה שמקל על ספיגתו בגוף.

המינונים שהוכחו כיעילים לשיפור בריאות העור במחקרים שנערכו משתנים. רוב המחקרים עשו שימוש בכמות של 2.5 עד 15 גרם ליום במשך 8 שבועות לפחות או יותר.

תרומה לעצמות

כפי שציינו קודם, תוספים של קולגן נמצאו כתורמים לחיזוק ובריאות העצמות בגופנו. מחקר מ-2018 שנערך בנשים גילה כי אלו שנטלו חמישה גרם של קולגן פפטידים פעם ביום במשך שנה, הראו שיפור בצפיפות העצם שלהן בעמוד השדרה ובעצם הירך.

ממצאים ממחקרים נוספים הצביעו על כך שנטילת תוספי קולגן לטווח ארוך עשויים לסייע בהגברת צפיפות המינרלים בעצמות אצל אנשים הנמצאים אחרי גיל המעבר וכאלו הנמצאים בסיכון גבוה אוסטאופניה (מאופיינת בצפיפות עצם נמוכה) ואוסטיאופורוזיס (דילול עצם בשל בריחת סידן).

בתחום הספורט, מחקר מ-2019 גילה כי תוספי קולגן מומלצים לספורטאים המשלבים באימוניהם אימוני התנגדות (אימונים בהם שריר יחיד או קבוצת שרירים פועלים כנגד התנגדות חיצונית – משקולות, גומיות, משקל גוף וכו').

האם לתוספי קולגן יש תופעות לוואי?

על פניו, לתוספי קולגן לא אמורות להיות תופעות לוואי. עם זאת, ישנים יצרנים המשלבים בתוספים אלו מרכיבים נוספים אשר עלולים להוות סכנה בריאותית אצל חלק מהצרכנים. בין אם מדובר על שילוב של עשבי תיבול מסוימים, רמות גבוהות של ויטמינים ואף בתוספים בהם קולגן, כשאלו אמורים לסייע בבריאות העור, השיער והציפורניים.

בחלק מהתוספים ניתן למצוא גם מגה מינונים של חומרים מזינים דוגמת ביוטין (תרכובת אורגנית המשמשת כוויטמין בבעלי חיים), כשאלו עלולים להפריע ולשבש בדיקות מעבדה הנוגעות לתפקוד בלוטת התריס והלב.

ההמלצה לצרכנים היא בקריאה מעמיקה של תוויות תוספי המזון בהם אתם מתעניינים. חשוב לעשות כך בכל הנוגע לתוספי מזון בהם הקולגן הוא המרכיב המרכזי ואף בכל תוסף מזון אחר שעליו המליצו לכם.

דילוג לתוכן