רבים העוסקים במחקר בתחום השיער העלו את השאלה האם לאחר טיפול של השתלת שיער כמות השערות עלתה. לצד שאלה זו, שאלו עצמם חוקרים האם, בעצם, עלייה בכמות השיער מובילה להחייאה של שיער שנחשב כבר ל"מת"?
חוקרים ומדענים יודעים לומר כיום כי שיער אף פעם לא "מת" באמת, כשיש מקרים והוא נכנס בעצם למצב של "תרדמת".
התהליך שעברה קייטלין ג'נר כמקרה בוחן
בכדי להוכיח טענות אלו ניתן להתייחס למקרה של קייטלין ג'נר. ג'נר נודעה כמי שחיה עד גיל 65 כגבר והייתה מוכרת באותם שנים בשם ברוס. לאורך שנותיה כגבר הייתה ג'נר אתלטית שייצגה את ארה"ב בשנות ה-70 באולימפיאדות וזכתה בשתי מדליות זהב. בשנת 2015 חשפה ג'נר את השינויים הפיזיולוגיים בגופה במסגרת התהליך בו הפכה מגבר לאישה.
במסגרת אותו תהליך ארוך ומורכב של שינוי מין, זכתה ג'נר לצמיחה מחודשת של השיער על ראשה. הסיבה להתחדשות השיער ה"מת" אצל ג'נר, וגברים אחרים שעברו תהליך דומה לשלה, נעוצה בעובדה כי ג'נר עברה בתוך אותו תהליך טיפול הורמונלי.
אותו טיפול הורמונלי של ג'נר כלל בתוכו צריכה של תרופות אשר העלו את רמת ההורמונים הנשיים בגופה, כמו למשל – העלאה של הורמון האסטרוגן, זאת במקביל להורדת רמת ההורמון הגברי – הטסטוסטרון והמטבוליט DHT (פעיל ביולוגית בטסטוסטרון), כשיש מדענים הטוענים כי אותו DHT אחראי על ההתקרחות התורשתית.
המקרה של ג'נר שובר את התפיסה שהייתה רווחת כי שיער שאבד ונעלם לא יצמח שוב בחזרה. בתהליך שעברה ג'נר, בו קיימת ירידה של המטבוליט DHT ועליית ההורמון הנשי אסטרוגן, נגרמת אטרופיה של שרירי הקרקפת ממתיחות כרונית, כשזו מובילה לדלקת כרונית ולדחיפת שרשרת תגובות הנוגעות ל-DHT.
עד כמה ל-DHT חלק משמעותי בהתקרחות גברית?
המקרה של ג'נר מוביל אותנו להעלות בעצם את אותה שאלה. זאת למול העובדה כי מחקרים שנעשו לאורך השנים הצביעו על המטבוליט DHT כמי שאחראי להתקרחות תורשתית אצל גברים. ההסבר לכך קשור לעובדה כי DHT מצטבר בקרקפת, כשישנם זקיקי שיער הרגישים לו, מה שגורם לשיער להפוך לדק יותר, כשעם הזמן אותו שיער דק הופך להיות פלומתי.
מנגד, מחקרי המשך הוכיחו כי דיכוי של ה-DHT באמצעות התרופה "פרופסיה" לא יוצרת אפקט משמעותי בכל הנוגע לשיער, כשהשימוש באותה תרופה אינו מוביל להחייאתו באופן משמעותי.
בתהליך של שינוי מין, כפי שעברה ג'נר, בו נוטלים תרופות כמו "פרופסיה", מתקיים תהליך מקביל של העלאת ההורמון הנשי אסטרוגן. שילוב של השניים כן מוביל להחייאת השיער שחוזר להיות שופע ומלא. מכאן ניתן להסיק כי ל-DHT יש תפקיד משמעותי בהתקרחות תורשתית, כשמנגד הוא לא הגורם היחיד שמשפיע.