ההיסטוריה של השתלות השיער

תיעוד השינוי של שחר
מוזמננים להציץ מה השתלת שיער
סרגל מאמר
תיעוד צבי שהיה NORWOOD 7
בהשתלה אחת כעמט כל האזור הקירח כוסא
ההיסטוריה של השתלת השיער

השתלת שיער – מבט היסטורי לאחור

התיעוד הכתוב הראשון להשתלת שיער מוצלחת פורסם בעיר וורצברג בגרמניה בשנת 1822. דיפנבך, סטודנט לרפואה, תיאר ביצוע של ניתוחים ניסיוניים אותם ביצע יחד עם המנטור שלו – פרופסור דום אונגר. ניתוחים שבוצעו בבני אדם ובעלי חיים.

דיפנבך ואונגר השתילו בהצלחה שיער מאזור אחד בקרקפת לאזור קירח אחר. הצלחת הניסוי הובילה את פרופסור אונגר לטעון באותה עת כי השתלת שיער תהפוך את ההתקרחות למראה נדיר. 

אזכורים נוספים לתחום השתלת השיער הופיעו בספרות כירורגית בהמשך השנים. מעטים המנתחים אשר התאימו את הטכניקה של פרופסור אונגר לטיפול בהתקרחות תורשתית (אנדרוגנית). הליכים כירורגיים בוצעו באמצעות חתיכות עור עליהן שיער, כשאלו הושתלו במקרים של התקרחות טראומטית (התקרחויות שקרו בשל פגיעות, דוגמת כוויות או פגיעות פיזיות שונות) בסוף המאה ה-19. 

כבר במאה ה-19 הייתה שימת לב למקרים של התקרחות גברית. זו הובילה גם רופאים מטעם עצמם להציע לגברים קרמים ונוזלים אותם יש למרוח על גבי הקרקפת או ללגום מהם. פרסום נרחב לתכשירים אלו היה נראה על גבי עיתונים, כשחלק מאותם "רופאים" טענו כי לאותם תכשירים סגולות רפואיות נוספות. 

טורקיה חלוצה היסטורית בתחום השתלות השיער

דוקטור מנחם חודרה
דוקטור מנחם חודרה מחלוצי תחום השתלת השיער היה רופא יהודי טורקי

מנחם חודרה או "מנחם ביי חודרה" היה רופא עור טורקי יהודי, קולונל בצבא הטורקי. היה חלוץ תחום ההיסטופאתולוגיה של העור באימפריה העות'מאנית.

ככול הנראה דוקטור מנחם חודרה הווה דוגמא לדורות הבאים של הרופאים, כיום אנו רואים שהשתלת שיער בטורקיה היא מילה נרדפת להשלת שיער, עיניהם של הרופאים בכול העולם נשואים לרופאים הטורקים, וכיום טורקיה מובילה בפער אדיר על פני כל המדינות בעולם בתיירות המרפא בתחום השתלות השיער.

במהלך כהונתו כרופא עור בבית החולים הימי המרכזי, דוקטור חודרה ערך ניסוי בהשתלת שיער בשנת 1897. 

הוא הציג לראשונה את ממצאיו במושב של האגודה האימפריאלית לרפואה באיסטנבול שהתקיים ב-26 במרץ 1897.

הוא שיתף את ממצאיו הבאים בשני מפגשים אחרים ב-22 באוקטובר 1897 וב-25 במרץ 1898. מאוחר יותר, הודעה זו פורסמה גם היא בגרמנית ובצרפתית.

יפן שחקנית היסטורית גם כן בתחום ההשתלות

טכניקות מודרניות בתחום השתלת השיער פותחו לראשונה ביפן בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. טכניקות אלו, באותה עת, לא זכו לתשומת לב רבה עד לאחר סיומה של מלחמת העולם השנייה. 

פרופ' טקהיקו אוקודה נושא נאום קבלה בשם סבו ז"ל.
פרופ' טקהיקו אוקודה נושא נאום קבלה בשם סבו ז"ל.

ב-1939 רופא עור יפני – ד"ר ס. אוקודה תיאר בכתביו את השימוש בשתלים בעובי מלא של עור הנושא עליו שיער להשתלות על גבי אזורים קירחים בקרקפת ואף לשימוש של שתלי עור גם בעבור הגבות והשפה העליונה. הטכניקה של ד"ר אוקודה הייתה כמעט וזהה לטכניקת טיפול שדווחה בשנת 1959 בארה"ב לטיפול בהתקרחות תורשתית. 

מנתחים יפנים אחרים דיווח גם על השתלות שיער מוצלחות באזורים אחרים בגוף בשנות ה-40 וה-50. דיווחים אלו נרשמו בשפה היפנית ועל כן לא ראו פרסום ותפוצה רחבה מחוץ ליפן. 

שנות ה50 ד"ר נורמן אורנטייך

השתלת שיער להתקרחות תורשתית התקבלה בצורתה המודרנית בסוף שנות ה-50 באמצעות מאמר מאת ד"ר נורמן אורנטייך. מאמרו של אורנטייך הציג טכניקות להשתלת שיער לצד בסיס פיזיולוגי חשוב ומשמעותי שיוביל להשתלת שיער מוצלחת. במאמריו נחשפו אנשי מקצוע בתחום למושגים "דומיננטיות התורם" ו"דומיננטיות הנמען", כשדומיננטיות התורם הביאה לסתירה בתוצאות של מחקרים קודמים בתחום השתלות השיער. 

ד”ר נורמן אורנטייך
ד”ר נורמן אורנטייך

ד"ר אורנטייך הצליח להראות כי הצלחת השתלת שיער בטיפול בהתקרחות תורשתית תלויה תלות רבה בדומיננטיות התורם, כשמאפיינים בצמיחת השיער מהמקום התורם מראות את מאפייניהם במקום הנתרם. 

מחקר שפורסם בשנות ה-50 וה-60 אישש את מה שהיה מוכר כ"התקרחות גברית" שהיא מצב תורשתי, כשבאותה סיטואציה ניתן לטפל באמצעות הליך של השתלת שיער. לצד זאת, היו קולות אשר טענו כי בהתבסס על תנועת שרירי הקרקפת לאורך זמן, תכביד אותה תנועה על זקיקי השיער ותוביל שוב להתקרחות. 

התייחסותו של ד"ר אורנטייך לתחום השתלות השיער בסוף שנות ה-50 סימנה את תחילת תחום השתלות השיער בעת המודרנית. תחום אשר התפתח לטכניקות קצירה והשתלה גם בתהליכים בהם היה צורך בשימוש של זקיקי שיער בודדים. אלו התמקדו בשכלול ובהתמחות בשימוש במיני שתלים(שתלים שכללו 3-5 שערות) ושימוש במיקרו שתלים (כללו 1-3 שערות), אשר אפשרו וקירבו יותר את המטופלים בקבלת מראה טבעי. 

השתלות שיער כיום

הליך השתלות השיער הינו הליך מקובל הנעשה כבר עשרות שנים, זאת לצד התקדמות מדעית וטכנולוגית מתמשכת. התקדמות המאפשרת לקבל תוצאות עקביות, בטוחות, יעילות המאפשרות, ברוב רובם של המקרים, מראה טבעי. 

חלק משמעותי במחקר נוגע לשאלה כיצד גדל השיער באופן טבעי. המחקר סביב השאלה זו הובילה להתקדמות משמעותית בתחום השתלות השיער. בנוסף לכך, יכולת הזיהוי של יחידות זקיקים בעור, לצד השתלה מוצלחת שלהם באזור הנתרם, מדגישה עד כמה מדובר, נכון להיום, בטיפול מבטיח. 

חשוב לזכור כי לצד אותה התקדמות מדעית וטכנולוגית, על אלו המעוניינים לעבור השתלת שיער לערוך התייעצות מפורטת לצד בדיקות מעמיקות על מנת שיוכלו לדייק ולמצוא את הטיפול המתקדם ביותר.

אנו בהייר טורקיי מבצעים השתלות שיער DHI בלבד, שזוהי הטכניקה המתקדמת ביותר.

דילוג לתוכן