דלקת זיהומית של זקיק השיער

תיעוד השינוי של שחר
מוזמננים להציץ מה השתלת שיער
סרגל מאמר
תיעוד צבי שהיה NORWOOD 7
בהשתלה אחת כעמט כל האזור הקירח כוסא

דלקת זיהומית של זקיק השיער מוכרת בשם פוליקוליטיס – Folliculitis. מדובר על דלקת שכיחה הבאה לידי ביטוי, לרוב, באמצעות זיהום חיידקי של זקיק או שורש השיער. 

הפוליקוליטיס ייגרם לרוב בעקבות זיהום הנוצר מחיידק הסטפילוקוקוקס. לעיתים, דלקת הפוליקוליטיס תיווצר כדבר משני לאחר הדבקה בפטרייה, וירוס או פרזיט כלשהו. תחילה, נבחין בפוליקוליטיס באמצעות נקודות אדומות קטנות סביב זקיקי השיער, כשאותן נקודות הן בעצם הכיסים הקטנים מהם צומחות השערות. 

הפוליקוליטיס איננה דלקת מסכנת חיים. הדלקת כן גורמת לצריבה, אי נוחות וגרוד. במקרים חמורים אותה דלקת יכולה להוביל לנשירת שיער זמנית או קבועה ואף להוביל לצלקות. מקרים קלים של הדלקת יובילו לשיפור מקומי בתוך מספר ימים וללא הצורך בטיפול ממוקד.



 

היכן נבחין בפוליקוליטיס?

מדובר על אזורים בהם זקיקי השיער יהיו צפופים. לרוב על גבי הקרקפת, באזור המפשעה, הישבן ואזורים אותם אנו מגלחים בקביעות. לצד אלו, יכול הפוליקוליטיס להיווצר בכל נקודה בגוף בה יש שערות, להוציא את כפות הרגליים והידיים, השפתיים והריריות. 

ישנם מספר גורמי סיכון להיווצרות של דלקת הפוליקוליטיס. אלו כוללים מחלות רקע או מצבים רפואיים המפחיתים את יכולת הגוף להתמודד ולהגן בפני זיהומים, מקרים של אקנה, דרמטיטיס, שימוש בתרופות כמו סטרואידים, תרופות אנטיביוטיות ארוכות טווח, תרופות לאנקה, מסגרת של טיפולי כימותרפיה, שימוש בבגדים צמודים הגורמים לשיער להיות כלוא והסרת שיער תכופה על ידי אמצעים טכנולוגיים שונים. 

סימפטומים של פוליקוליטיס

מקרים של פוליקוליטיס כרוני עלולים להפוך למטרד מתמשך שבו יופיעו פרונקלים ופצעים באזורים בהם קיימים זקיקי שיער צפופים. יש פעמים והנגע יהיה קטן, כשבמקרים אחרים אותו נגע יכול להפוך לפצע מזוהם המתרחב עם הזמן. צורת הפצעים יכולים להיות נקודות קטנות ואדומות או בדמות פרונקל קשה וגדול שעלול להוביל לתחושת כאב. 

סימפטומים נוספים לדלקת הפוליקוליטיס כוללים אף שלפוחית בעלת תוכן מוגלתי ורגישות יתרה של העור. רגישות הגורמת לכאב בכל מגע קטן. 

סוגי פוליקוליטיס

ההבחנה נעשית בין שני מאפיינים של פוליקוליטיס. האחד, פוליקוליטיס שטחי ובו מעורב החלק החיצוני והעליון של זקיק השיער והעור סביבו. פוליקוליטיס נוסף הוא פוליקוליטיס עמוק. פוליקוליטיס המערב את החלק העמוק של זקיק השיער ובמקרים נוספים לכלול את כל זקיק השיער. 

שני סוגי פוליקוליטיס מוכרים נוצרים בעקבות חיידקים. סוג אחד הוא פוליקוליטיס הנגרם על ידי חיידק הסטפילוקוקוס – Staphylococcus. מדובר על החיידק הנמצא על גבי העור אך אינו מעורר כל בעיה בריאותית. מנגד, חדירה שלו לזקיק השיער תיצור דלקת שתקבל ביטוי באמצעות בליטות לבנות ומגרדות. 

חיידק נוסף הגורם לפוליקוליטיס נגרם לאחר רחצה שלנו בבריכה מחוממת או ג'קוזי. מדובר על סיטואציה המוכרת בשם Hot Tub Folliculitis, כששמו של החיידק הוא פסאודומונט – Pseudomonas – חיידק הנוכח במים מחוממים בהם רמות החומציות והכלור אינן מבוקרות ומנוטרות כראוי. סוג זה של דלקת פוליקוליטיס יוביל לפריחה בצבע אדום וזאת לאחר יומיים מהרגע שנחשפנו לחיידק. 

סוג נוסף של פוליקוליטיס אינו מערב חיידקים. הסוג השלישי נוצר בשל צמיחה הפוכה של השיער לכיוון העור והוא מוכר בשם  פסאודו-פוליקוליטיס או פוליקוליטיס מדומה. פוליקוליטיס זה קורה לרוב לגברים בעלי זקן פנים עבה ומקורזל, כשהם מתגלחים בצמוד לעורם ובתדירות גבוהה. לרוב אותה צמיחה מדומה תקרה, אם כך, באזורי הצוואר והפנים. 



 

פנייה לטיפול רפואי

החמרה של התופעה מצריכה ביקור אצל רופא עור. החמרת הדלקת תבוא לידי ביטוי, לרוב, בנגעים חדשים שאינם חולפים לאחר מספר ימים. ברוב המקרים יהיה הצורך בטיפול אנטיביוטי באמצעות תכשיר למריחה על המקומות הנגועים או לחלופין שימוש באנטיביוטיקה לבליעה. על מנת לסייע להחלמה חשוב לשמר ולתחזק את האזור הנגוע ולשמור עליו נקי והיגייני. 

הקטנת הסיכון לחלות בדלקת הפוליקוליטיס

רופאי עור ממליצים ומדגישים על מספר צעדים שניתן לעשות בכדי לצמצם את הסיכון לחלות בדלקת פוליקוליטיס. חלק ניכר מההמלצות נוגעות יותר לגברים להם שיער במספר מוקדים בגוף. 

המלצה אחת היא לנסות ולהימנע מלבישה של בגדים צמודים ובמיוחד בימי הקיץ בהם אנו גם מזיעים. הבגדים הצמודים מפחיתים את החיכוך של העור עם הבגדים. 

הקטנת הישנות דלקת הפוליקוליטיס מדגישה את החשיבות בהרגלי גילוח נכונים. רופאי עור ממליצים על גילוח בתדירות נמוכה עד כמה שניתן, הקפדה על שטיפת העור במים חמים ובאמצעות סבון אנטי בקטריאלי בטרם ביצוע גילוח, שימוש בקרמים המרגיעים את העור, גילוח עם כיוון צמיחת השיער, הימנעות מגילוח קרוב מידי לעור ובשמירה על היגיינת סכיני הגילוח. 

עוד מומלץ להקפיד על רחצה במקומות נקיים ומתוחזקים. בין אם מדובר על חללי המקלחת בבתים שלנו ולבטח בחללי מקלחת בהם אנו מבקרים, בין אם מדובר על מקלחות בחדר כושר, בתי מלון ועוד. 






דילוג לתוכן