שיבוט שיער הינה טכנולוגיה המשמשת למניעה של נשירת שיער. מדובר על טכנולוגיה הנמצאת כיום בשלביה הראשונים, כשישנן חברות ומסגרות מחקר רבות העוסקות בפיתוח פתרונות.
בעבר, הייתה הנחה כי במקרים של התקרחות מוחלטת, זקיקי שיער נעדרו לחלוטין מהקרקפת ואין כל אפשרות לשקמם. לאורך השנים התגלה כי אין היעדרות מלאה של זקיקי שיער על גבי הקרקפת. קיימים, בעצם, תאי גזע בקרקפת הקרחת, כשמהם עולים הזקיקים באופן טבעי. "התנהגות חריגה" של אותם זקיקים, מניחים מומחים, היא תוצאה ממחסור בתאי אבות באזורים אלו.
הרעיון של שיבוט שיער נוגע ליכולת לחלץ תאי זקיק בריאים או פפילות עוריות מאזורים שבהם אין קרחת ובהם לא התרחשה נשירת שיער. קיימות מספר שיטות שיבוט, הן במסגרת תרבויות מהעבר והן במסגרת הרפואה המודרנית.
פעילות השיבוט כוללת הזרקה של תאים המיוצרים בחזרה לקרקפת הקרחת, כששם הם יעברו תהליך בריא שיוביל לייצור של שיער. בשנת 2015 נעשו ניסויים ראשונים לייצור של זקיקים חדשים, כשבאותה עת השערות צמחו למספר כיוונים והעניקו מראה לא טבעי.
נכון להיום מאמינים מומחים בתחום השתלות השיער כי ניתן לפתור בעיה זו באמצעות שימוש בפירים מודפסים בתלת ממד. מדובר על פירים מיקרוסקופיים המסייעים לזקיקי השיער לצמוח כלפי מעלה דרך הקרקפת. מדובר על טכניקה הנמצאת עדיין בשלבים מוקדמים ויש צפי שהיא תתפתח ותהפוך לכזו שתוביל רבים לבחור בהשתלת שיער.
גופי המחקר בשיבוט שיער המובילים בעולם
פעילותה של אינטרציטקס הבריטית בתחום שיבוט השיער
חברת "אינטרציטקס" הבריטית (Intercytex) היא אחת מהחברות הראשונות שהחלו להתנסות בשיבוט שיער. מומחים בחברה היו משוכנעים כי ניתן להוביל להפסקת נשירת השיער באמצעות גורמים תורשתיים. כך יתבטל הצורך בתרומת שיער וזאת כי ניתן לגדלו באמצעות תאים של המטופל עצמו.
ב"אינטרציטקס" ניסו לשבט זקיקי שיער חדשים מתאי גזע שנלקחו מאזור העורף. תקוותם של המומחים בחברה הייתה לשבט את הזקיקים מהעורף ולשתול אותם על גבי הקרקפת באזורים הקרחים, עד לכדי הצמחת השיער על גבי הקרקפת. המומחים בחברה בחנו את השיטה והראו תוצאות מבטיחות אצל כ-66% מהמטופלים הגברים אשר זכו לצמיחת שיער חדש על גבי הקרקפת שלהם.
חברת "אינטרציטקס" קיוותה להשלים את מחקרה ולהפוך את אותה שיטה לזמינה עבור ציבור הקרחים. הדבר הוביל אותם לשלב נוסף במערך הניסויים להם הם מחויבים, כשלצידם הערכה כי יוכלו לסיים התהליך בתוך מספר שנים. לצד זאת, בדיקות שנעשו לא הצביעו על אותה התקדמות לה ציפו ובשנת 2008 הודו קברניטי החברה כי הם כשלו בפיתוח טיפול מלא בתחום שיבוט השיער ועל כן החליטו לעצור את המשך המחקר.
לצד הודעת החברה ב-2008, הרקע הכלכלי של "אינטרציטקס" הפך לבלתי יציב, מה שהוביל אותה לפעול לצמצום עלויות במסגרתה. צמצום שהוביל לפיטורים של אנשי צוות רבים וקיצוץ בפרויקטים מחקריים הכרחיים. בשנת 2010 יצאה "אינטרציטקס" מתחום שיבוט השיער לגמרי.
פעילותה של האוניברסיטה הטכנית של ברלין בתחום שיבוט השיער
גידול של זקיקי שיער מלאכותיים מתאי גזע הצליחו בפעם הראשונה ב-2010. מדענים מהאוניברסיטה הטכנית של ברלין לקחו תאים של בעלי חיים וייצרו את זקיקי השיער בעצמם. מדובר על ייצור של זקיקים שיער דקים יותר, כשהוביל את אותם מדענים ומומחים בברלין להאמין כי יצליחו לפתח שיטה לשיבוט שיער מתאי גזע אנושיים עד ל-2011, כשטיפול זה יהיה זמין לציבור הרחב עד 2015.
האוניברסיטה הטכנית של ברלין פעלה יחד עם חברת "אינטרציטקס" הבריטית, בנוסף למספר צוותי מחקר נוספים. יחד נתקלו העוסקים במלאכה במספר בעיות ואתגרים. אחת מהבעיות המרכזיות נגע לתהליך כפל הזקיקים שלא היה יעיל מספיק. המדענים הצליחו בשלב זה לשבט רק זקיק אחד או שניים משערה שנשלפה. עם זאת, בכדי שיהיה מדובר בתהליך שיבוט מוצלח על המספרים להיות גבוהים בהרבה. לאורך הזמן לא מצאו אותם מדענים פתרון לבעיה זו.
פעילותה של אוניברסיטת פנסילבניה בתחום שיבוט השיער
ב-2012 פרסמו מדענים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פנסילבניה ממצאים שלהם לגבי מחקר בתחום שיבוט שיער. בזמן מחקרם גילו אותם חוקרים כי לקרקפת בה יש שיער ולקרקפת קרחת יש כמות זהה של תאי גזע, כשאצל קרחים מספר תאי האבות היה מדולל באופן משמעותי לעומת הלא קרחים. על בסיס גילוי זה, הגיעו החוקרים למסקנה שלא העדר של תאי גזע הוא זה המוביל לנשירת שיער, אלא הפעלה לא מוצלחת של תאים אלו.
המשך המחקר הוביל את החוקרים באוניברסיטת פנסילבניה לנסות ולהמיר תאי גזע רגילים לתאי אבות, כשהמרה זו עשויה להוביל להפעלה טבעית של ייצור שיער על גבי קרקפת שעליה כבר קיימת קרחת.
פעילות מכון מחקר אדרנס (ARI) היפני בתחום שיבוט השיער
חברה נוספת שעסקה בתחום שיבוט השיער הייתה החברה היפנית ARI (Aderans Research Institute) אשר פעלה על אדמת ארה"ב והייתה מהמתחרות של "אינטרציטקס" בפיתוח טיפול בתחום שיבוט השיער.
ב-ARI עבדו על תהליך שכונה תהליך "ג'י גאמי" (Ji Gami). תהליך שכלל הסרה של רצועה מהקרקפת המתפרקת לתאי גזע פולקלוריים בודדים. לאחר חילוצים אותם תאים מתרבים, מוכפלים ומוזרקים חזרה לאזורים קרחים בקרקפת. מומחים ב-ARI שאפו כי לאחר ביצוע ההשתלה תאי הזקיקים המשובטים יבשילו לכדי צמיחת שיער מלא.
בניסויים שביצעה ARI בהמשך גילו המומחים שתהליך השיבוט אינו מתאים להכפלה, כשנוצר מצב בו הוחזרו זקיקים מחדש. הניסויים בשלב זה נמשכו עד 2012, כשההחלטה על הפסקתם התקבלה בקיץ 2013.
פעילות נוספת שנרשמה ביפן הייתה של מרכז ריקן לביולוגיה התפתחותית. ב-2016 הודיעו מדענים של המרכז כי הצליחו בגידול של עור אנושי בתנאי מעבדה. העור נוצר על ידי תאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים. אלו השותלו בעכברים והובילו לצמיחה של שערות.
פעילותה של אוניברסיטת דורהאם הבריטית בתחום שיבוט השיער
בסוף שנת 2013 פורסמו תוצאות של מחקר שנעשה במסגרת אוניברסיטת דורהאם הבריטית. במחקר שהציע התקדמות בתחום שיבוט השיער ניסו מדענים בדורהאם להביא להתרבות של תאים מקוריים לא בדו ממד אלא בהסתייעות של מערכת תלת ממדית.
צוות המחקר לקח פפילות עוריות בריאות מהשתלות שיער, ניתח אותן והניח אותם בתרבית של צלחת פטרי. בתוך 30 שעות הצליח צוות המחקר לייצר כ-3,000 תאי פפילה עוריים. מטרתם הייתה, בשלב זה, ליצור פפילות עוריות שיוזרקו מחדש ויובילו ליצירה של שיער בריא.
פעילות צוות המחקר הראה כי השיטה החדשה אכן מובילה לגדילה של שיער. עם זאת, גם כאן צפו בעיות ואתגרים, כשחלק מהשיער החדש שגדל, למשל, הופיע ללא כל פיגמנטציה.
פעילותה של RepliCel Life Sciences הקנדית בתחום שיבוט השיער
חברת RepliCel הנמצאת בונקובר שבקנדה עוסקת בחקר החלפת תאים של זקיקי שיער שנפגעו בהורמונים.
ב-2013 יצרה RepliCel שותפות עם חברת הקוסמטיקה Shisesido. ל- Shiseido הוענק רישיון בלעדי לעשות שימוש בטכנולוגיית RCH-01 במספר מדינות בדרום מזרח אסיה. נכון לימים אלו ממשיכה RepliCel במחקרה, כששלבים מתקדמים של ניסויים אמור להמשיך גם ב-2022.
פעילותה של חברת Stemson Therapeutics האמריקאית בתחום שיבוט השיער
חברת Stemson Therapeutics בשיתוף עם אוניברסיטת סן דייגו, גידלה בהצלחה זקיקי שיער על גבי עכבר באמצעות טיפול אפיתל (טיפול הכולל שימוש ברקמה המצפה משטחים חיצוניים של איברים בגוף ונמצאת בגבול בין הסביבה החיצונית לסביבה הפנימית) ותאי עור שמקורו ב-iPSC (תאי גזע פלוריפוטנטים מושעים). ניסוי זה הוביל לצמיחה חלקה של שיער שהיה גם מיושר. הצמיחה נעשתה באמצעות פיר מתכלה מודפס בתלת ממד, כשהשערות שצמחו היו קבועות והתחדשו באופן טבעי.