זקיקי שיער

תיעוד השינוי של שחר
מוזמננים להציץ מה השתלת שיער
סרגל מאמר
תיעוד צבי שהיה NORWOOD 7
בהשתלה אחת כעמט כל האזור הקירח כוסא
סוגי זקיקים

זקיקי שיער מצויים על עורם של יונקים. הזקיקים מורכבים מ-20 תאים שונים, כשלכל תא פונקציה אחרת אותה הוא ממלא.

זקיקי השיער מאפשרים את צמיחת השיער באמצעות אינטראקציה בין ההורמונים, נוירופפיטידים ותאי חיסון. אינטראקציה המאפשרת לזקיקי השיער ליצור סוגים שונים של שערות, שבהם ניתן להבחין על גבי חלקים שונים בגוף. למשל, בקרקפת צומחות שערות סופניות, כששערות לאנוגן הן אלו המכסות את גופם של עוברים בזמן שהותם ברחם.

תהליך צמיחת השערות מתרחש במספר שלבים עוקבים. השלב הראשון קרוי "אנגן" ומהווה בעצם את שלב הצמיחה הפעיל. שלב ה"טלוגן" הוא שלב המנוחה, ה"קטגן" – שלב נסיגת זקיק השיער, ה"אקסוגן" הוא שלב הנשירה הפעילה ובסוף – שלב ה"קנוגן" – השלב בין זקיק השיער הריק ועד לרגע צמיחת שיער חדש.

תפקוד השערות אצל בני אדם מהווה נושא בולט ומשמעותי בתחום הביולוגיה והרפואה. בהשוואה ליונקים אחרים, לבני האדם יש את שלב הצמיחה הארוך ביותר של השיער בקרקפת בהשוואה לחלקים אחרים בגופם.

לאורך שנים רבות ייחסו בני האדם חשיבות רבה לנושא האסתטיקה ובתוכו, כמובן, התייחסות רבה לעיצוב השיער וקיומו על גבי הקרקפת. השיער מהווה אלמנט משמעותי בתחומי האופנה והתרבות ויש בו ביטוי רחב גם ברמת החברתית והתקשורתית. לצד אלו, חשוב להדגיש כי השיער מספק בעצם הגנה בפני השמש ומשמש לבידוד כנגד טמפרטורות קיצוניות.

הבדלים בצורת זקיקי השיער מבטאים הבדלים אתניים בין בני אדם. ישנן מחלות שמראה שונה של השיער מהווים סממן ראשוני לקיומן.

מבנה זקיק השיער

המיקום וההתפלגות של זקיקי השיער משתנים. ניתן כדוגמה לראות כי בעור כפות הידיים אין זקיקי שיער, כשעל גבי הקרקפת נמצא זקיקי שיער רבים.

ישנם מספר מבנים המרכיבים את זקיק השיער. מבחינה אנטומית בנוי זקיק השיער ממשולש זקיק השיער, בלוטת החלב ושריר פילי המהווים יחד את היחידה הפילוסבטית. בבסיס זקיק השיער קיים מבנה גדול בשם פפילה. זו מורכבת מרקמת חיבור ולולאה נימית. סביב הפפימה נמצאת מטריצת השיער – מעטפת שורש המורכבת מנדן שורש חיצוני ופנימי, שנדן השורש החיצוני נראה ריק אך בו תאים קובוידיים. נדן השורש הפנימי מורכב משלוש שכבות – נל, אקסלי וציפורן פנימית רציפה עם השכבה החיצונית ביותר של סיב השערה.

מבנים נוספים הנוגעים לזקיק השיער כוללים את ה"כוס" בה צומח זקיק השיער המוכר בשם אינפונדיבולום, שרירי פילי, בלוטות החלב ובלוטות הזיעה האפוקריניות.

קולטנים של זקיקי השיער מרגישים את מיקום השערות. לכל זקיק מצורף צרור קטן של סיבי שריר המוכר בשם פיליקטור – שריר האחראי לגרום לזקיק להיות יותר מאונך לפני השטח של העור, לגרום לזקיק לבלוט מעל העור מסביב.

להלן וידאו באנגלית אודות מבנה השיער:

הבדלים בזקיקי השיער

ישנם הבדלים בזקיקי השיער בין קבוצות אתניות. ההבדלים מקבלים ביטוי במראה השיער ובמרקם. הסיבות להבדלים נובעים ממיקום נורת השיער ביחס לזקיק השיער, הגודל והצורה של הפפילה העורית ובנוגע לעקמומיות זקיק השיער.

אצל יוצאי קווקז זקיק שערות הקרקפת הוא בצורה אליפטית. מה שמייצר עבורם שיער גלי או חלק. מנגד, אצל יוצאי אפריקה זקיק השיער מפותל יותר ומכאן מייצר שיער מסולסל.

אילוסטרציה ממוחשבת של סוגי זקיקים.

הזדקנות זקיקי השיער

הזדקנות שקיקי השיער מהווה היבט מרכזי. לרוב, חידוש זקיקי השיער נשמר באמצעות תאי גזע הנוגעים לכל זקיק שיער. הזדקנות זקיקי השיער נובעת מתגובה מתמשכת לנזק של ה-די.אנ.איי ביכולת לחדש תאי גזע בתקופת ההזדקנות, תהליך שמוביל אט אט למזעור זקיקי השיער.

צמיחת השיער

השיער צומח, כאמור, במספר שלבים. ה"אנגן" הוא שלב הצמיחה, "קטגן" – שלב הנסיגה ו"טלוגן" – שלב המנוחה\שקט. בכל שלב יש מספר שלבי משנה שבהם ניתן להבחין ברמה המורפולוגית וההיסטולוגית. ביניהם, למשל, שלב המורפוגנזה זקיקית שהוא שלב היווצרות זקיק השיער.

ברוב המקרים עד כ-90% מזקיקי השיער נמצאים בשלב ה"אנגן", כשהאחוזים הנותרים נמצאים בשלב ה"טלוגן" ואחוז אחד ומקצתו נמצאים בשלב ה"קטגן". אורך המחזורים משתנה בהתאם לחלקים השונים של הגוף בהם צומח שיער. צמיחת הגבות, למשל, מסתיימת במחזור של ארבעה חודשים, כשבקרקפת מדובר על מחזור שיכול להגיע לארבע שנים. הבדלים אלו מסבירים מדוע לגבות אורך שהוא קצר משמעותית לעומת השיער שגדל על גבי הקרקפת.

מחזורי צמיחת השיער נשלטים באמצעות אות כימי הדומה למנגנון הגדילה אפידרמיס.

שלב האנגן

מדובר על שלב הצמיחה הפעיל של זקיקי השעיר ובמהלכו שורש השיער מתחלק בצורה מהירה. בשלב זה השיער צומח באורך של אחד ס"מ בכל 28 ימים. שיער הקרקפת בשלב זה נשאר פעיל וצומח למשך שנתיים עד שבע שנים, כשאורך התקופה תלוי במאפיינים הגנטיים אצל כל אדם. בסוף שלב זה ישנו אות הגורם לזקיק השיער להיכנס לשלב ה"קטגן".

שלב הקטגן

שלב ה"קטגן" הינו שלב מעבר קצר המתרחש בסוף שלב ה"אנגן". מדובר בשלב המהווה סממן לסיום בצמיחה הפעילה של השיער. שלב ה"קטגן" נמשך בין שבועיים לשלושה שבועות כשהשיער הופך לשיער "קלאב" – שיער שנוצר כשחלק של זקיק השערה בא במגע עם החלק התחתון של השיער ומתחבר לפיר השיער. תהליך המנתק את אספקת הדם לשיער ומהתאים האחראיים לייצור של שיער חדש.

שלב הטלוגן

שלב ה"טלוגן" הוא שלב המנוחה של זקיק השיער. במקרים בהם הגוף נתון בלחץ קיצוני יכול עד 70% מהשיער להיכנס בשלב מוקדם מידי לשלב ה"טלוגן" ובכך להוביל לאובדן שיער משמעותי. מדובר על מצב המוכר כ"טלוגן שפך".

התוצר הסופי של השיער בשלב ה"טלוגן" הינו שיער מת המלא בקרטין, כש-50-100 שערות מידי יום נושרות בשלב זה מקרקפת רגילה.

משמעויות קליניות

מחלות

ישנן מחלות רבות הפוגעות במראה השיער, במרקם שלו ובצמיחה, כשאלו יכולים להוות סימן מקדים למחלה מסוימת ואף לכשל מערכתי. ביטוין של מחלות מקבל ביטוי בהתקרחות או נשירת שיער ואף מקרים בהם מתקיימת צמיחה עודפת של שיער.

עבור חוקרים בתחום הרפואה, הבנת תפקוד זקיקי השיער יש בה לאבחן ולטפל במחלות דרמטולוגיות ומערכתיות רבות.

שיקום שיער

זקיקי השיער מהווים את הבסיס והמקור לשתי שיטות עיקריות בתחום השתלת השיער – השתלת יחידת זקיקים ושיטת מיצוי יחידת זקיקים. בכל אחת מהשיטות מתבצעים קיבוצים של עד ארבע שערות המוכרות בשם יחידות זקיקות. אלו מופקות מגופו של המטופל ומושתלות במקומות שונים על גבי הקרקפת שלו.

אזור תורם לאחר השתלת שיער

האזורים התורמים בגופו של המטופל הם אלו הנחשבים לעמידים להשפעות הורמון ה-די.אייצ'. טי. זקיקים העמידים לאותו הורמון מושתלים באזורי הקרקפת ובכך מייצרים המשך גדילת השיער במסגרת הגדילה הטבעית והמחזורית שלהן.

דילוג לתוכן