ויטמינים ותוספים לשיער

תיעוד השינוי של שחר
מוזמננים להציץ מה השתלת שיער
סרגל מאמר
תיעוד צבי שהיה NORWOOD 7
בהשתלה אחת כעמט כל האזור הקירח כוסא

במקומות ותרבויות ברחבי העולם מהווה השיער סימן לבריאות ויופי. עבור חלק מהאנשים גידול השיער ושמירה על בריאותו מהווה אתגר לא קל, מה שהוביל לעלייה רחבה בשוק מוצרי השיער ברכישה של ויטמינים ותוספים לשיער השיער. 

בתחום השיער הרחב ניתן לראות לא פעם פרסומים אודות ויטמינים ותוספים לשיער, כשאלו מוצגים כמוצרים שיתרמו לשמירה על שיער בריא. מנגד, ישנם ספקנים רבים הטוענים כי לאותם ויטמינים ותוספים אין כל הוכחות מדעיות התומכות באותה טענה.

מהם אותם ויטמינים לשיער?

ויטמינים לשיער משמשים בעצם כתוספי מזון להם, לכאורה, יתרונות לשמירה על שיער בריא. מותגים שונים טוענים כי אותם תוספי מזון תורמים לצמיחה של שיער, לחיזוק הכללי, חיזוק עוביו ואף תורמים לברק. 

בשוק מוצרי השיער ניתן להתרשם מאוסף רחב של מוצרים בהם מרכיבים הכוללים, בין היתר, ביוטין (שייך לקבוצת ויטמין B), ויטמין C, ויטמין E, קולגן (חלבון שכיח בגופנו), חומצה פולית (שייכת לקבוצת ויטמין B) וחומצת שומן אומגה 3. לצד מרכיבים אלו, מכילים אותם מוצרים, לא פעם, תוספים דוגמת אשווגנדה (צמח מרפא הקרוי בעברית ויתניה משכרת) וג'ינסנג (צמח רב שנתי ממשפחת הקיסוסיים), כשאותן חברות טוענות שגם לתוספים אלו תרומה בחיזוק השיער. 

מוצרי שיער אלו מפורסמים לרוב על ידי ידוענים ומשפיעני רשת אשר זוכים לשכר גבוה מצד החברות המייצרות את אותם מוצרים. ברוב המקרים, יימנעו אנשי מקצוע מתחום הבריאות להמליץ לקהל הרחב על אותם מוצרים. 





מהם אותם חומרים מזינים המסייעים לבריאות השיער?

בריאות השיער תלויה במספר רחב של גורמים, דוגמת גיל, גנטיקה, הורמונים, מצב רפואי, תזונה, מתח בו נמצא כל אדם וטיפולים בשיער אותם עבר, בין אם אצל מעצבי שיער ובין אם במרפאות שונות. סימנים לשיער לא בריא יכולים לכלול נשירת שיער או לחלופין הידלדלות ניכרת, חוסר צמיחה של השיער, יובש, שיער חלש ושבור. 

ישנם מקרים ושיפור התזונה ואורח החיים שלנו מהווה פקטור משמעותי שיש בו להבטיח שיער בריא. קליטה של חומרים מזינים לשיער, יש גם בה להיות גורם תורם לשיער בריא. מומחים בתחום השיער מצביעים על רשימה של חומרים שיש בהם להטיב על השיער. אלו כוללים חלבונים וויטמינים שונים, ברזל, סלניום, אבץ ועוד. 

שיער חלש, יחד עם נשירתו, יכולים לקרות בשל דיאטות צרות מידי בקלוריות ושומן ובמיוחד דיאטות, המוצעות לא פעם לאנשים, אשר מסירות קבוצות מזון שלמות מהתפריט, כשלא פעם אלו הפונים לתזונה צמחונית וטבעונית מסירים משולחנם קבוצות מזון חיוניות וזאת מבלי שהתייעצו עם תזונאים ורופאים. 

מקרים של סימנים מקדימים ולבטח מתקדמים של שיער חלש ולא בריא מצריכים ביקור אצל רופא עור. רופא העור, יחד עם מומחים נוספים בתחום השיער, יוכלו להצביע על במדויק על מקור הבעיה ולהציע טיפול יעיל וממוקד. 




יעילותם של הוויטמינים לשיער

חשוב להדגיש כי קיימים נתונים קליניים מעטים התומכים ביכולתם של ויטמינים ותוספים לשיער לתרום לשיער בריא. רוב רובם של המחקרים הראו כי תוספים לשיער היו יעילים רק לאנשים אשר המקור לבעיות השיער שלהם נבעה מתזונה לקויה וחסרה. אז הפכו אותם תוספים למרכיבים משלימים, לצד אותה תזונה חסרה ולקויה שלהם. 

מחקר שפורסם ב-2016 שנעשה בקרב 541 נשים שסבלו מנשירת שיער, מצא כי ב-38% מאותן נשים היה מחסור בביוטין. החוקרים באותו מחקר האמינו כי בשאר המקרים (62% מהנשים) נגרמה נשירת השיער בשל מחסור במרכיבים תזונתיים שונים, הפרעות בבלוטת התריס או מקרים של התקרחות נשית. 

מחקר אחר, מ-2013, הראה כי לנשים עם נשירת שיער היו רמות ברזל נמוכות משמעותית לעומת נשים שלא סבלו מנשירה. עוד הראה המחקר כי מחסור בחומרי הזנה, דוגמת ביוטין וויטמין C, הם נדירים ונטילה של חומרים אלו, כשאין בהם מחסור בגוף, לא תוביל לשיפור מראה השיער וצמיחתו. 

חשוב לציין כי בשל הסיכון לתופעות לוואי שליליות בצריכה של תוספי ברזל, רוב רובן של המדינות מקפידות על מרשם עבור צריכת מינונים גבוהים של תוספי ברזל. 

קיימות עדויות מועטות לכך שתוספי שיער, בהם חומרים מזינים שונים, משפרים את בריאות השיער וצמיחתו. לצד זאת, שימוש בחלק מאותם תוספים עלול להחמיר את מצב השיער ואף להוביל במקרים מסוימים למקרים של הרעלת ויטמינים או רעילות תזונתית. 

מומחים בתחום השיער ממליצים להימנע מנטילה שרירותית של תוספי מזון ולבחור לעבוד בצמוד עם איש מקצוע בתחום בריאות השיער. אז יוכל איש המקצוע לבחון ולבדוק מהם הסיבות לנשירת השיער ולבדוק אילו חוסרים קיימים בגופנו ורק אז להצביע על אותם תוספים שיש בהם לסייע, תוך שימוש שלהם לתקופה מוגבלת ובמינונים מדויקים ונכונים. 

כיצד מומלץ לפעול?

הדבר החשוב ביותר הוא להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת מגוון רחב של ירקות ופירות צבעוניים, תזונה הכוללת דגנים מלאים, חלבון ושומנים בריאים. תזונה שכזו תבטיח לנו קבלה וספיגה של חומרים מזינים לגופנו, כשזו תתרום גם לצמיחת שיער תקינה ותייתר את השימוש באותם ויטמינים ותוספים לשיער. 

חשוב כמובן להקפיד על היבטים נוספים הנוגעים להתנהלות היומיומית שלנו בכל הקשור לבריאות. בין היתר, חשוב להפקיד על שינה מסודרת ופעילות גופנית קבועה. תפקוד טוב של גופנו מהווה בסיס לתפקוד תקין בגידול של שיער בריא. 

אם לאחר הקפדה על המלצות אלו, מוצא עצמו מישהו כמי שעדיין אינו זוכה לשמירה על שיער בריא, אז חשוב יהיה לפנות לאיש מקצוע לו התמחות בתחום העור והשיער. 

מהי השורה התחתונה?

עד כה, כאמור, שום מחקר קליני לא הצביע על כך כי לוויטמינים ותוספי שיער היכולת לקדם צמיחה של שיער, מניעת נשירה או כל שיפור אחר הנוגע לשיער בריא. 

במקרים נדירים בהם בריאות השיער לקויה, הדבר נגרם בשל מחסור ברכיבים תזונתיים. אז נטילת תוספי מזון עשויה, לא פעם, לשפר את איכות שיערנו. תזונה הדלה בקלוריות, חלבון ושומן נוגעת גם היא לנשירת שיער. הרחבת הצריכה שלהם עשויה בהחלט לשפר את המצב. 

חשוב להדגיש כי עבור רוב רובם של האנשים, נטילה של תוספים לשיער אינה צפויה להטיב עימם. כאן חשוב דווקא להקפיד על אותה תזונה מגוונת אותה תיארנו קודם. 

נכון, קיים לא פעם פיתוי גדול לרכוש את אותם מוצרים לשיער. עם זאת, מומחים בתחום ימליצו לכם להשקיע את הכסף והזמן שלכם בכלים אחרים ובראשם פנייה לאיש מקצוע מתחום הבריאות. 

 

דילוג לתוכן