נתונים שנאספו מראים כי 90% ממקרי אובדן השיער אצל נשים קורים בשל רגישות להורמונים אנדרוגיניים. בכתבה הבאה נעמיק בנושא ונבחן אילו קריטריונים יאפשרו לכל אישה לאבחן מצבה.
מהי בעצם נשירה אנדרוגינית נשית?
בטרם נעמיק אודות נשירה אנדרוגינית נשית, חשוב להבהיר כי צמיחת השיער בגופנו מושפעת בצורה רחבה מההורמונים שלנו.
התקרחות אנדרוגינית הינה התקרחות שבה קיימת רגישות בקרקפת להורמוני מין זכריים המוכרים בשם אנדרוגיניים. מדובר על הורמונים המיוצרים בכמות פחותה גם אצל נשים, כשאותה רגישות עוברת בתורשה.
אצל הנשים, הקרקפת על ראשן עשויה לגלות רגישות יתרה להורמונים אלו ובכך להשפיע באופן ישיר על זקיקי השיער. השפעה שתוביל, באופן הדרגתי, להפחתת פעילות הזקיקים ובכך יחוו אותן נשים התחדשות מועטה של השיער שאף יהפוך לדק יותר.
מהם הסימפטומים לנשירה אנדרוגינית נשית?
לצד הסימפטומים חשוב להדגיש כי אזורי ההתקרחות אצל כל אישה משתנים, כשברוב המקרים ההתקרחות הראשונית תקרה בחלק העליון של הראש. עם הזמן יחוו נשים רבות התקרחות גם בשביל האמצע, בצידי הראש ובקודקוד, כששיער העורף יחל להתמעט בשלבים יותר מתקדמים. ישנן נשים אשר יחוו דפוסי התקרחות כמו אצל גברים. מדובר על דפוסי התקרחות שיובילו למפרצים בחלק הקדמי של הקרקפת.
מהן הסיבות להתקרחות אנדרוגינית נשית?
בקרב נשים, הורמוני אסטרוגן והורמוני פרוגסטרון הם ההורמונים המופקדים על צמיחה איכותית ותקינה של השיער. במקרים ובהם קיימת רגישות אנדרוגינית ובהם אף רגישות מזערית, ישפיעו אותם הורמונים באופן שלילי על תהליך התחדשות השיער באזורים הרגישים גנטית.
אותה השפעה שלילית מתבטאת במחזורי חיים של השיער שיוצאים משליטה ואיזון. באותם מחזורים, כלי הדם המזינים את השערות מתמעטים ומתכווצים ומובילים לצמיחת שיער דק, חלש וקצר יותר. בהמשך, במקום צמיחה תקינה של שיער, חוות אותן נשים צמיחה של פלומת שיער שקופה שתחדל מלגדול עם הזמן.
אנשי רפואה מדגישים כי התקרחות אנדרוגינית נשית איננה נוגעת לחוסר איזון הורמונלי בגוף או למקרים של כמות חריגה של הורמונים. מכאן, שבדיקות דם לא יוכלו לאתר את אותה רגישות, כשזו מהווה בעצם רגישות מקומית בקרקפת ובזקיקי השיער.
מהם הגורמים להאצה והחמרת התקרחות אנדרוגינית נשית?
לחץ נפשי וסטרס
אצל נשים רבות, הגילוי כי הן חוות התקרחות ילווה לרוב בסטרס שאף יכול להוביל ולתרום תרומה משמעותית לדיכאון. קיומו של סטרס מעלה את רמת האנדרוגיניים בדם ומוביל לתגובת שרשרת שבסופה האצה של תהליך ההתקרחות.
לידה
לאחר הלידה נשים רבות מדווחות על נשירה מוגברת של שיער. במקרים בהם מדובר על נשים ללא אותה רגישות אנדרוגינית, אותה נשירה תתאזן והמצב יחזור לקדמותו במהרה לאחר שישה חודשים. לנשים אחרי לידה, להן אותה רגישות אנדרוגינית, אותה התקרחות עקב הלידה תהווה נדבך ראשוני להמשך הידלדלות השיער, לבטח בלידות נוספות בעתיד.
שימוש בתחליפים הורמונליים וגלולות למניעת היריון
ישנם מקרים בהן נשים נמצאות במסגרת של טיפול הורמונלי או שיש והן נוטלות לאורך תקופה גלולות למניעת היריון. בחלק מהמקרים אותן נשים אינן לוקחות בחשבון את הרגישות להורמונים אנדרוגנים ובכך להתרחשות של תהליך שיש בו לעודד משמעותית את האצת תהליך ההתקרחות.
רופאי נשים רבות אינם מקשרים בין התרופות השונות לבין השפעתן על ההורמונים האנדרוגיניים.
טיפול בהתקרחות אנדרוגינית נשית
מרפאות העוסקות בטיפול בהתקרחות יתחילו קודם בפגישה ראשונה על מנת לאפיין במדויק את סוג ההתקרחות. מדובר על בדיקה קלינית הנעשית באמצעות שימוש במיקרוסקופ ותשאול מעמיק ששם דגש על הנושא ההורמונלי. לאחר אותו תשאול, פועל הצוות הרפואי להצליב מידע בין תשובות המטופלת למידע רפואי מעברה.
בחלק מהמקרים, בהם עולה בתשאול כי ישנה אישה הצורכת באותה עת גלולות למניעת היריון, למשל, בודק הצוות הרפואי את מידת השפעת גלולות אלו על שיערה, כשתוצאות אותה בדיקה יובילו את הצוות הרפואי להמליץ, לא פעם, על שימוש בגלולת היריון אחרת.
שיעורי הצלחת הטיפול כנגד התקרחות אנדרוגינית
כיום, שיעור ההצלחה בכל העולם נחשבים לגבוהים. לצד זאת, על נשים להבין כי מדובר בהליך שיקום שאורך זמן רב ועל כן נדרשת מהן סבלנות והתמדה רבה. במידה והצוות הרפואי התאים את הליך הטיפול באופן מטיב ויעיל, אמורות אותן נשים לחוש בשינוי בתוך 3-4 חודשים.