קרחת, המוכרת גם בשם אָלוֹפֶּצְיָה, מתארת מצב של מחסור בשיער במקומות שונים בגוף בהם כן אמור להיות שיער. ברוב המקרים המונח מתייחס למחסור בשיער על גבי קרקפת הראש.
התהליך שמוביל לתופעה של קרחת נקרא התקרחות. סוג ההתקרחות המוכר אצל רבים הינו דילול הדרגתי של השיער המתרחש אצל גברים מבוגרים ואף אצל קופי אדם. בתהליך דילול זה, השיער אינו צומח שוב במקומות ממנו נשר. מצבים של שלחץ נפשי, מחסור תדיר בשינה יכולים לקדם ולהניע תהליכי התקרחות אצל אנשים שלהם יש נטייה גנטית לכך.
חשוב לעשות הבחנה בין תופעת התקרחות לבין נשירת שיער. נשירת שיער מקוטלגת כבעיה בפני עצמה שלה טיפול שונה.
מקור המושג אָלוֹפֶּצְיָה – קרחת
מקורה של המילה הלועזית אָלוֹפֶּצְיָה הוא מיוונית ומשמעותה "שועל". הסיבה לכך הינה בשל העובדה כי השועלים מאופיינים בשני מופעי פרווה – פרווה אחת ארוכה ומלאה לחודשי החורף ואחת קצרה עבור חודשי הקיץ. המעבר מהחורף לקיץ מוביל לתופעת נשירת השיער בקרב השועלים.
התקרחות – מחקר
המנגנונים הפיזיים הנוגעים לתופעת ההתקרחות נחקרים באקדמיה. אלו העוסקים בחקר נושא זה כולל אנשי מקצוע מתחום הביולוגיה, גנטיקה, ביו כימיה וביו טכנולוגיה. בין היתר, העיסוק בתחום כולל אף אנשי מקצוע העוסקים בהיסטולוגיה ומטבוליזם, רופאים העוסקים בדרמטולוגיה כללית ובהירולוגיה (מחקר וטיפול של רקמות העור להן פוטנציאל להצמיח שיער). גם אנדוקרינולוגים עוסקים בחקר התחום בגילוי התשתית ההורמונלית הדרושה לצמיחת השיער והמחזור תקין שלו.
אילו סוגי התקרחות נחקרו?
רוב רובו של המחקר מתמקד בהתקרחות שיער הראש. מעט מן המחקר עוסק בהתקרחות כללית או כזו המתמקדת באזורים אחרים בגוף, דוגמת שיער פנים או שיער גוף. הסיבה למחקר מועט באזורים אחרים חל בשל כך שבאזורים אחרים, מלבד הראש, תופעת ההתקרחות מועטה.
סבלם של אנשים מהתקרחות שהתנדבו להיות חלק מהעיסוק המחקרי בו
ישנם אנשים שבחרו לאורך השנים לתעל את בעיית ההתקרחות שלהם עבור המחקר המדעי על מנת לתרום למציאת פתרונות ותרופות לטיפול באותה בעיה.
אחת מהדוגמאות המוכרות בעולם היא של ד"ר אנג'לה כריסטיאנו העוסקת בתחום הגנטיקה מאוניברסיטת קולומביה. כריסטיאנו סובלת מסוג מאוד מסוים של התקרחות המוכר בשם אלופציה אראטה והיא ידועה ומוכרת כמדענית הראשונה שהצליחה להצמיח שערה בצלחת פטרי בשנת 2013.
להצלחתה של כריסטיאנו היו השלכות משמעותיות בחקר ההתקרחות, למול כך שהדבר מאפשר שימוש במגוון רחב יותר של מולקולות המסוגלות להאיץ את צמיחת השיער, כשעד אותה תגלית הדבר היה מוגבל במסגרת תקנות אתיות מחמירות. תקנות שנוצרו בשל הידיעה כי ישנם חומרים העשויים להוביל לנזק של גירוי או תגובה אלרגית, כשמדובר על חומרים שעל המטופלים למרוח על גבי הקרקפת שלהם.
היכולת להצמיח שיערות בצלחת פטרי הביאה את החוקרים לבחון מגוון מולקולות ולהצליח להבחין אילו מולקולות תורמות לצמיחה תקינה של שיער וזאת מבלי לסכן את בריאות של מתנדבים אנושיים. מכאן, ניתן בעצם להחיל תהליך של יצירת תרופה מאותן מולקולות, כשאותה תרופה איננה רעילה מבחינה כימית.
גורמים המובילים להתקרחות
נשירה של עד 100 שערות ביום, כשאותן שיערות נושרות מכל אזורי הראש בצורה שווה נחשבת לטבעית ונורמלית.
התקרחות בקרב גבר טיפוסי קורת ל-50% מהגברים בקבוצות מסוימות בהן תופעת ההתקרחות נפוצה יותר. ההתקרחות אצל אותם גברים מתאפיינת בדילול של השיער – תחילה בחלק הקדמי של הראש, כשאותה תופעה מוכרת בשם "מצח נסוג".
אזור נוסף שמקריח אצל הגברים הוא אזור הפדחת – האזור העליון של הראש. הגורם לקרחת באזור זה נקרא "אלופציה אנדרוגנית" – Andregonic Alopecia שהוא אנזים המוכר בשם "אלפא רדוקטז" – אנזים שסופח מולקולת מים מהטסטוסטרון וממיר את אותה מולקולה לדיהידרוטסטוסטרון (DHT) המוכר כחומר המדכא גדילה של השיער.
יש פעמים ותופעת ההתקרחות אצל גברים יכולה לקרות באופן מידי לאחר גיל ההתבגרות. פעילות האנזים "אלפא רדוקטז" תלויה בתורשה אצל כל אדם. "אלופציה אנדרוגנית" היא זו האחראית על כ-95% ממקרי ההתקרחות.
אצל הנשים מקרי התקרחות הם נדירים יותר. ברוב המקרים ההתקרחות הנשית נגרמת בשל ירידה בהורמון האסטרוגן הנמצא בדם ולרוב עם הפסקת הווסת.
אצל נשים ישנן אף סיבות נוספות שתורמות לתופעת ההתקרחות. בין היתר מדובר על תסרוקות בהן השיער נמתח חזק מידי ולמשך זמן רב, מקרים של טראומה פיזית, טיפולים כימותרפיים, לידה, אנורקסיה, ניתוחים, טראומות נפשיות ואף זיהומים שמקורם בפטריות.
מחסור בברזל, סליום ואבץ ומחסור בוויטמינים מסוימים לצד מחלות בבלוטות התריס והכבד גם הן מהוות מקור להתקרחות אצל נשים.
סוגי אלופציות (טבלה)
אלופציה |
אופן והסיבות התקרחות |
פרמוטה \ סימפלקס |
התקרחות המתחילה מיד לאחר גיל ההתבגרות. |
סימפטומאטיקה \ פארבימקולטה |
התקרחות בשל דלקת או זיהום. |
אקטיניקה |
התקרחות בשל חשיפה לקרינה. |
מכניס |
התקרחות בשל לחץ מכני המופעל על השיער, דוגמת משיכתו לעיתים קרובות, תסרוקות בהן השיער מתוח לאחור ואף מקרים של נשיאת משאות כבדים על גבי הראש. |
סבוראיקה |
התקרחות לה מתלווה תופעת קשקשת חמורה. |
סניליס |
התקרחות נורמלית ורגילה בגילאים מתקדמים. |
ספציפיה \ סיפיליטיקה |
התקרחות בשל מחלת הסיפיליס (עגבת). |
קונגניטה |
תופעה של חוסר שיער מולד בכל הגוף. |
אלופציה אראטה
אלופציה אראטה (Alopecia Areata) הינה סוג של התקרחות המאופיינת כהתקרחות פתאומית ומקומית שמתחילה מנקודה אחת קטנה ומתפתחת להתקרחות רחבה יותר.
האלופציה אראטה מהווה בעצם מחלה אוטואימונית – מחלה שבה המערכת החיסונית בגופנו תוקפת רקמות בגוף בשל זיהוי שגוי שלהן כרקמות זרות. מדובר, ככל הנראה, על מחלתה תורשתית, כשהמחקר באותו עניין טרם הושלם. קיימים מקרים גם אצל כלבים וחתולים שחלו במחלה זו. מוכרים בעולם מקרים של תינוקות שסבלו מאלופציה אראטה מולדת.
היקף מחלת אלופציה אראטה מחולק לתת נושאים:
- אלופציה אראטה מונולוקולאריס – התקרחת בנקודה אחת בגוף.
- אלופציה אראטה מולטילוקולאריס – התקרחות במספר נקודות בגוף.
- אלופציה אראטה ברביאה – נשירת שיער מזקן הפנים בלבד.
- אלופציה אראטה טוטאליס – נשירת כל השיער על הקרקפת.
- אלופציה אראטה אוניברסליס – נשירת כל השיער בגוף. נשירה גם של הגבות, הריסים, בית שחי והמפשעה.
- אלופציה אראטה אטרופיקנס – התקרחות אצל נשים בנות 30-55.
בעבר, בכדי לוודא כי מדובר על אלופציה אראטה היו המטופלים נדרשים לביופסיה – תהליך שבו נוטלים מעט עור מהקרקפת לצורך בחינתו במעבדה, או לבדיקת טריכוגרמה – בדיקה בה נוטלים כ-50 שערות לבדיקה במעבדה. כיום, ניתן לדעת אם זיקת השיער עדיין בחיים, מה שמייתר את הצורך בביופסיה.
כיום נהנים המטופלים מטיפול של פלזמה עשירה בטסיות PRP (Plasma Rich Platelets). במסגרת הטיפול נוטלים דם מהמטופל, מבצעים סרכוז של הדם ונוטלים ממנו את השכבה האמצעית העשירה בחומרי צמיחה ובריכוז גבוה של תאי גזע וטרומבוציטים. באמצעות אקדח מיוחד ניתן להזריק במדויק את החומר במוקדי ההתקרחות. החומר אמור לגרות את זקיקי השעיר לצמיחה. החזרה על הטיפול נעשית לאחר כשלוש שבועות ובסך הכל בשלושה מחזורים.
מניעת התקרחות
ניתן למצוא כיום בשוק תכשירים רבים נגד תופעת ההתקרחות. שיעור ההצלחה של תכשירים אלו עומד על 50% כשהצלחתם תלויה במספר גורמים. בחלק ניכר של המוצרים קיימות תופעות לוואי לא נעימות וביניהן אובדן החשק המיני.
שיטות טיפול שונות (טבלה)
טיפול \ פעולה |
אופן ותיאור הטיפול |
זריקת סטרואיד (כנגד מקרה של אלופציה אראטה) |
למטופל מוזרק סטרואיד לאזור המקריח בשכבת הדרמיס. הסטרואיד אמור לזרז את תהליך צמיחת השערות באמצעות דיכוי המערכת החיסונית באזור שהקריח. |
קורטיזון (כנגד מקרה של אלופציה אראטה) |
נטילת כדורי קורטיזון (משמש כסטרואיד) המיועדים לרוב במסגרת טיפול בכליות אך נמצאו יעילים גם נגד מחלות עור שונות |
משחות סטרואיד (כנגד מקרה של אלופציה אראטה) |
את המשחה מורחים על האזורים המקריחים. הסטרואיד אמור להגיע לשכבת האפידרמיס. ברוב המקרים טיפול זה אינו מצליח. |
דיכוי DHT |
תרופות לדיכוי ה-DHT ניטלות באמצעות גלולות. ניתן אף לרכוש התרופה כתכשירים שונים של משחות ושמפו. |
מניעת היקשרות DHT |
תהליך בו מונעים היקשרות DHT לשיער. מדובר על שימוש בתרופות אנטי אנדרוגניות. |
פתיחת תעלת אשלגן |
פתיחת תעלת האשלגן נעשית בממברנות התאים של שורשי השיער. תהליך התורם לחיזור ועיבוי השיער ומעודד תהליך של צמיחה מחודשת. |
השתלות שיער |
לקיחת שיער בגוף מאזורים בהם צומח שיער והשתלה באזורים נטולי שיער. |
לייזר רך |
שימוש בקרן לייזר רך המוקרן לקרקפת. הלייזר אמור לגרות את שורשי השיער ולעודד את התקשורת בין התאים. קיימת מחלוקת בספרות הרפואית לגבי בטיחות הליך זה. |
מניעת התקרחות – מבט לטיפולים בעתיד
אנשי מקצוע רבים טוענים כי רוב השיטות למניעת התקרחות בעתיד יהיו מבוססות על טיפולים גנטיים ובמסגרת ביצוע שכפול גנטי של שיער. עוד סבורים אנשי המקצוע כי הצלחת טיפולים אלו בעתיד תהיה רבה יותר לעומת אלו המוצעים כיום לקהל הרחב.
לאחרונה, גילו חוקרים תאי נבט (תאים המתרבים ללא הפסקה) בשורשי השיער עצמם. התחזית היא כי בעוד פחות מעשר שנים ניתן יהיה ליטול את אותם תאי נבט משורשי השיער, להביא להתרבות שלהם בתנאי מעבדה ולהשתילם חזרה אל הקרקפת.
נשירת שיער
נשירת שיער הינה בעייה אסתטית שבה כמות שיער נושרת מהקרקפת באופן טבעי. כיום, ביום בודד אדם בעל שיער מלא, שאינו מוגדר כמי שסובל מבעיית התקרחות או נשירת שיער, משיל מהקרקפת שלו כ-50 שערות. מנגד, אדם שהוגדר כמי שסובל מנשירת שיער ישיל כמות גדולה יותר של שיער.
ברוב המקרים נשירת שיער מהווה בעיה זמנית שהטיפול נגדה נחשב לפשוט יחסית. אלו הסובלים מנשירה יהיו לרוב בעלי שיער ארוך. גם אצל בעלי חיים יש מינים ה"סובלים" מנשירה, אלו כוללים לרוב חתולים שהסיבות לנשירה אצלם רבות ומגוונות.
ההבחנה בין נשירה להתקרחות
חשוב להכיר את ההבחנה בין נשירה להתקרחות. לרוב, בעיית ההתקרחות הינה בעייה כרונית שנפוצה בעיקר אצל גברים והטיפול נגדה שונה בתכלית מול הטיפול כנגד נשירה ונחשב לפחות מוצלח.
נשירת שערות במסגרת השלתן הטבעית יהיו שערות שאמורות לשוב ולצמוח. כאן מדובר בעצם במחזור צמיחה שבו שערה נושרת תוביל בהמשך לצמיחה של שערה חדשה באותו המקום.
נזקי נשירת שיער
נשירת שיער מהווה תופעה מטרידה הן עבור האדם שמנשיר אותו וגם עבור האלו הסובבים אותו. הנשירה מובילה ללכלוך הבית והחללים בהם אנו נמצאים ברוב שעות היום. לא פעם נשירת שיער לאורך זמן עלולה להוביל אף לסתימות בצינורות הניקוז של הבית. לאלו העוסקים בתחום המזון תופעת נשירת השיער בעייתית, כששערות יכולות לנשור בזמן העבודה ישירות על המזון.
מה גורם ו\או מאיץ נשירת שיער?
ברוב המקרים תופעת נשירת השיער נגרמת בשל תזונה לקויה ומחוסר טיפול של הקרקפת. אדם שאינו מפקיד על חמשת אבות המזון או שיש והתפריט שלו אינו מאוזן דיו, לבטח אם צריכת המינרלים והויטמינים שלו נמוכה, הוא זה שהסבירות לנשירת השיער אצלו תהיה גדולה.
סיבות נוספות שיש בהן לגרום או להאיץ נשירת שיער כוללות תסרוקות מסוימות (קשירה הדוקה מידי, ראסטות), שימוש בתרופות מסוימות, בעת עונות מעבר, בתקופת ההיריון ובעת שינויים ביוכימיים והורמונליים המתרחשים בגופנו.
יש מקרים ובהם נשים, ואף גברים, המגיעים לטיפול של החלקת שיער במספרה, טיפול המבוצע על ידי מעצב שיער שאינו מיומן דיו וכזה העושה שימוש בחומרים לא מאושרים על ידי רשויות הבריאות ואיכותיים מספיק, יכול הדבר להוביל גם כן למקרים של נשירת שיער.
טיפול בנשירת שיער
טיפול בנשירת שיער נעשה ברוב המקרים על ידי רופאי עור. אנשי מקצוע נוספים המייעצים בתחום כוללים תזונאים קליניים ורוקחים.
בחלק ניכר מהפעמים הטיפול המתבקש נגד נשירת שיער עבור מטופל הוא מציאת האיזון בתזונה היומיומית שלו. כאן ינסה הצוות המטפל לאבחן את החוסרים התזונתיים שיש לאותו אדם.
לא פעם נעשה אף שימוש בתכשירים דוגמת שמפו נגד נשירה. מדובר על שמפו שאמור לנקות את הקרקפת מפני מזיקים וכזה שעשיר בויטמנים, שמנים ומינרלים. אותם חומרים אמורים להתפזר לתוך רקמות תאי הקרקפת בכדי להבטיח הזנה מרבית של אותם תאים. לצד השימוש בשמפו נגד נשירה, ניתן אף לעשות שימוש במסכת הזנה. מסכה שהרכבה אמורה להזין את הרקמות.
ברמה הטכנולוגית ניתן למצוא כיום מסרקים וקסדות לייזר מיוחדות המבצעות עיסויים באזור הקרקפת, תוך שילוב של מיקרו זרמים, פעולה ביו כימית והחדרת יונים של נחושת ואבץ ישירות לתוך זקיקי השיערות. פעולות אלו אמורות למנוע ייצור של אנזים האלפה רדוקטאז לו השפעה רחבה על נשירת השיער.
יש פעמים ונשירת השיער קורת בשל מחלת עור מקומית. כאן ישנו הצורך בטיפול על ידי רופא עור בלבד.
הסתרת הקרחת
בשלבי ההתקרחות התחלתיים נוהגים לא מעט אנשים לסרק את השיער הנותר על האזור ובו קיימת דלילות או שיש וקיימת כבר קרחת. ככל שהקרחת מתרחבת מדובר בעצם בשיטה שאינה יעילה ודי מגוחכת.
ישנם אנשים הבוחרים לעשות שימוש בתכשירי הסוואה הנקראים קונסילרים. בתכשירים אלו קיימים חומרים להם סיבים מיקרוסקופיים הנצמדים לשיער באמצעות חשמל סטטי. כך נוצר בעצם מראה של שיער מלא יותר. תכשירים אלו יורדים מן הקרקפת בעת חפיפה עם שמפו ומכאן השימוש בהם מיותר במקומות בהם קיימת לחות או במקומות בהם מדובר בבילוי ובו יש מים (ים, בריכה וכו').
שיטה הקיימת שנים בהסתרת הקרחת היא באמצעות חבישת פאה נוכרית. הפאה עשויה ברוב המקרים שיער טבעי. הפאות הנוכריות מיוצרות באיכויות שונות, כשמחיר הפאות האיכותיות יכול להגיע לאלפי שקלים. ישנם ארגונים הומינטריים, דוגמת "תלתל אהבה" ו"פאות לילדים" אשר אוספים תרומות לרכישה של פאות עבור ילדים חולי סרטן שאיבדו את שיערם בשם טיפולי הקרינה והכימוטרפיה אותם הם נאלצים לעבור.
תפיסות ואמונות שגויות בנושא התקרחות (טבלה)
דעה \ תפיסה |
מה נכון? |
פעילות אינטלקטואלית ואף בעיות פסיכולוגיות מעודדות התקרחות. |
מיתוס שנוצר בשל קרבת המוח לקרקפת ולשיער לא פעם על ידי תרומה של סרטי קולנוע בהם פרופסורים או אנשים לחוצים ומתוסכלים מוצגים כקרחים. |
התקרחות נובעת גם מלחץ נפשי ותסכול מיני. |
לחץ נפשי יכול לעודד התקרחות במידה קטנה. יש תפיסה כי מדובר על מעגל קסמים שבו אנשים שמתחילים לסבול מהתקרחות נכנסים למצב של לחץ נפשי מסוים שרק מתגבר. |
גילוח השיער גורם לו לצמוח ביתר שאת. |
אין לעמדה זו סימוכין מדעיים. גילוח השיער אינו מוסיף שורשי שיער בריאים. |
טבעונות וצמחונות תורמות להתקרחות |
אין הוכחה מדעית לטענה זו. |
חבישת כובע תורמת לנשירת שיער |
עמדה זו טוענת כי הכובע "חונק" את השיער ולא מאפשר לו "לנשום". השיער בנוי מקרטין שאיננו איבר חי ולא זקוק לחמצן. |
מקורות קדומים בהם הייתה התייחסות לקרחת
הקרחת מופיעה כסימפטום אפשרי בשל נגע הצרעת. אזכור שלה נאמר בפרשת "תזריע", בספר "ויקרא" פרק יג':
"ואיש כי ימרט ראשו קרח הוא טהור הוא ואם מפאת פניו ימרט ראשו גבח הוא טהור הוא וכי יהיה בקרחת או בגבחת נגע לבן אדמדם צרעת פרחת הוא בקרחתו או בגבחתו וראה אתו הכהן והנה שאת הנגע לבנה אדמדמת בקרחתו או בגבחתו כמראה צרעת עור בשר איש צרוע הוא טמא הוא טמא יטמאנו הכהן בראשו נגעו והצרוע אשר בו הנגע בגדיו יהיו פרמים וראשו יהיה פרוע ועל שפם יעטה וטמא טמא יקרא כל ימי אשר הנגע בו יטמא טמא הוא בדד ישב מחוץ למחנה מושבו".
עוד מסופר כי הנביא אלישע שקילל את הנערים והביא למצב, על פי פרשני המקרא, בו "הקריח את פרנסתם".
יש מספרים אף שרבי עקיבא היה קרח ועל כן נקרא בנו רבי יהושע בן קרחה. יש פרשנים המתנגדים לפירוש זה וזאת כי בתפיסתם לכנות אדם כקרח פירושו לכנות אדם בכינוי גנאי.
כיצד לטפל בהתקרחות?
התקרחות הינה תופעה בה סובל אדם מאובדן של שיער בחלקים בראשו ואף בחלקים שונים בגופו. חומרתה של ההתקרחות נעה בין התקרחות בנקודה או אזור קטן בגוף להתקרחות בכל חלקי הגוף.
אלו דפוסי התקרחות קיימים?
לרוב נעשית הבחנה בין התקרחות גברית, נשית והתקרחות המוכרת בשם הרפואי אלופציה אראטה. הבחנות מקרי ההתקרחות נוגעות אף לחומרתן ובאופן הטיפול בהן. חשוב לדעת ולהכיר כי התקרחות אף יכול להיגרם בשל פציעה, צלקות, דלקות ואף שימוש בתרופות מסוימות. פעילות נמוכה של בלוטת התריס, למשל, או מצב של תת תזונה יש בהם להוביל למצב של התקרחות.
היכולת להבחין בין הדפוסים והסיבות שהובילו להתקרחות צריכה להיעשות על ידי רופא מוסמך לו הידע המקצועי בתחום.
יפולים נגד התקרחות
ישנם טיפולים שונים למניעת נשירת שיער, כשזו לא פעם יכולה להוביל בסופו של תהליך להתקרחות, כשטיפולים אלו אפשריים ללא כל התערבות כירורגית. טיפולים השואפים, ראשית כל, לאתר את מקור הבעיה, בין אם מדובר, למשל, על מחסור בברזל, דבר שיוביל על שינוי בתזונה היומית של המטופל. על כן, חשוב עד מאוד להיוועץ עם רופאים בכדי להבין את שורש הבעיה.
טיפולים כנגד התקרחות תורשתית, המוגדרת בעצם כהתקרחות דפוסית, יכולים לכלול שימוש בתרופות ייעודיות, ניתוחים, זריקות ושימוש בתכשירים. לצד אלוף קיימים כיום טיפולים שאין בהם באמת לפתור את בעיית ההתקרחות.
שימוש בתרופות
בשוק התרופות ניתן למצוא שתי תרופות לטיפול נגד התקרחות. על הטיפול התרופתי להיות מותאם לכל אדם מקריח בהתאם למצבו הבריאותי והרפואי הכללי ובהתאם לדפוס ההתקרחות שלו.
התרופה הראשונה היא מינוקסידיל (Minoxidil) המשמשת בעצם כתכשיר לטיפול בנשירת שיער שאינו מצריך אישור מרופא. המינוקסידיל מעבה ומחזק את השערות, מעודד צמיחה מחודשת ונחשב לתכשיר לו אחוזי הצלחה גבוהים.
תרופה נוספת ניתן לקבל אצל רופא המונעת בצורה יעילה הפגיעה באמצעות DHT. הורמון גורם הגורם לזקיקי השיער להתכווץ.
פתרונות קוסמטיים
יש פעמים והיווצרותה של קרחת פוגעת בדימוי העצמי של אותו אדם, כשזה מחפש עבורו פתרונות יעילים להשבת המצב כפי שהיה קודם. בפנייה לטיפולים קוסמטיים הנוגעים להתקרחות ניתן למצוא טיפולים הכוללים איפור קבוע המדמה מראה של שיער, שימוש בקעקועים, פאות, תכשירים המעניקים לשיער מראה נפוח, שימוש בתוספות שיער ותהליך טיפולי שנקרא הדמיית שיער – תהליך בו עושים שימוש בפיגמנט בכדי להעניק לאזור הקירח מראה של זיפים גדלים.
השתלת שיער כירורגית
מדובר על הליך יקר אך כזה הנחשב לבטוח ויעיל לפתרון בעיית ההתקרחות. במסגרת השתלת שיער כירורגית מועבר שיער מהאזור האחורי של הקרקפת לאזורים הקרחים, כשאותו שיער אמור לצמוח במקומות החדשים באופן טבעי.
ביצוע ההשתלה באופן מקצועי על ידי רופא מקצועי ומנוסה, זוכה המטופל למראה נטול צלקות וסימנים הנראים לעין, כשהשיער שהושתל אינו נושר ובעצם משמש כשיער טבעי לכל דבר ועניין.
מזותרפיה
מדובר על הליך בו פוצעים את העור על ידי מחטים קטנות בכדי להגביר את זרימת הדם שאמורה לסייע לצמיחת השיער.
טיפול PRP בלחץ אוויר
טיפול PRP בלחץ אוויר בו עושים שימוש בפלזמה העשירה בטסיות דם. מדובר על טיפול בשלושה שלבים הכולל שאיבה של דם והזרקה שלו לקרקפת. טיפול ה-PRP אמור לזרז ולסייע לצמיחה של שיער טבעי באזורים שזוהו כמקריחים וזאת בשל אותה אספקת דם שבוצעה בקרקפת.
ניתן לסכם ולומר שאכן קיימות מספר דרכים לטפל בהתקרחות, כשחלק מהדרכים נחשבות למפוקפקות ואף מסוכנות. חשוב שכל מטופל יתאים לעצמו את הטיפול שהכי נכון לו ולמאפייני ההתקרחות אותם הוא חווה.